01 — dyraste datorn
Den mest kostsamma serieproducerade Macen du kan lägga vantarna på i dagsläget är sannolikt Macbook Pro Platinum Edition från Computer Shoppers i Las Vegas i USA. Den bärbara datorn har, som namnet antyder, chassi av platina och kan fås med juvelprydd logotyp på locket och annat bling-bling. I det mest luxuösa utförandet är platina-Macen din för cirka 200 000 kronor.

02 — astronomens vrede
År 1993, inför lanseringen av Power Macintosh-modellen 7100/66, hade produkten getts arbetsnamnet ”Carl Sagan” efter den världsberömde amerikanske astronomen, astrofysikern och författaren. Sagan fick nys om det hela och skickade en skriftlig protest till Apple via advokater där han motsatte sig benämningen å det bestämdaste med hot om vite. Apple ändrade då produktnamnet till att innehålla förkortningen BHA, som enligt läckta uppgifter utlästes som ”Butt-Head Astronomer”. Även detta kom till Sagans kännedom och ännu ett hot om rättsliga påföljder levererades till Apple. Utvecklarteamet som jobbade med 7100/66:an försedde då datormodellen med den interna koden LAW. Protesterna från astronomen tystnade. Senare avslöjades att LAW var en akronym för Lawyers Are Wimps.

03 — kattdjurens intåg
Den 24 mars 2001 är det officiella lanseringsdatumet för Mac OS 10.0 och operativsystemet fyllde följaktligen tio år förra året. Numera är det romerska tecknet för 10, bokstaven X, en del av varumärket. Det finns många urbana vandringssägner om operativsystemets namngivning. Många menar att X:et även valdes som ett slags hyllning till Steve Jobs företag NeXT vars operativsystem Openstep användes när Apple utvecklade OS X. Kodnamn för version 10.1 var Cheetah (Gepard). När sedan 10.2 släpptes användes kodnamnet Leopard helt öppet som en del av marknadsföringen. Rykten gör gällande att Apple knyckte idén med att döpa versionerna efter stora kattdjur från den brittiska datortillverkaren Shaye, som namngav sina datormodeller efter lejon och tigrar. Shaye avslutade sin tillverkning 1997.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning